FAQ

Herunder får du en liste over ofte stillede spørgsmål.

Biosym og Biosyms produkter

Er Biosym et dansk firma?

Ja, Biosym er 100 % dansk med hovedkontoret beliggende i Ikast.

Hvor kan jeg købe Biosyms produkter?

Biosyms produkter forhandles hos Helsam, Helsekostbutikker, Matas og udvalgte apoteker. Produkterne forhandles også hos online-forhandlere.

MiniGuide til brug af kosttilskud

Hvornår på dagen skal jeg spise mine kosttilskud?

Biosym anbefaler, at du spiser dine kosttilskud i forbindelse med hovedmåltiderne, da fordøjelsen her er i gang og optageligheden dermed er højst mulig. Hvis du tager flere tabletter/kapsler af samme produkt, er det en fordel at dele dosis op på f.eks. morgen- og aftenmåltidet.

Jeg har svært ved at sluge piller – må jeg åbne kapslen/ knuse tabletten?

Ja, man må gerne åbne kapslerne/knuse tabletterne og blande dem op i noget, f.eks. væske eller yoghurt, så længe man bare indtager det med det samme.

Uden gluten og laktose og for vegetarer og veganere

Kan vegetarer og veganere indtage Biosyms produkter?

Mange af Biosyms produkter er registreret hos enten The Vegetarian Society eller The Vegan Society. Registreringen hos disse organisationer er garanti for 100 % vegetariske/veganske produkter, dvs. at produkterne også kan indtages af vegetarer/veganere. Begge organisationer er beliggende i England.

Indeholder Biosyms produkter gluten og laktose?

Alle Biosyms produkter er fri for gluten og laktose.

Kvalitet og bæredygtighed i Biosyms marine olier

Er Biosyms fiskeolie ren?

Biosym var et af de første firmaer, som introducerede fiskeolie på det danske marked tilbage i 1980’erne. Vi har derfor meget stor erfaring m.h.t. kvalitetssikring af fiskeolier.

Biosym står til enhver tid inde for kvaliteten og renheden af vore produkter og har på den baggrund valgt at indføre kvalitetsmærket Biosym Pure®. Med Biosym Pure® kan brugerne få indblik i renhedsanalyser af Biosyms marine- og plantebaserede olier, udført af et uafhængigt dansk laboratorium. Via indtastning af Batchnr./L-nr. på www.biosym.dk klikker man sig frem til analyseresultatet for lige præcis det produkt, man står med i hånden.

Biosyms EPA-GLA+® og OmniKrill® indgår i Biosym Pure®.

Hvordan ved man, at Biosyms fiskeolie stammer fra bæredygtigt fiskeri?

Fiskeolien i EPA-GLA+® er certificeret af den uafhængige miljøorganisation Friend of the Sea, og dermed kan Biosym garantere, at fiskeolien stammer fra bæredygtigt fiskeri.

Stammer krill-olien i OmniKrill® fra bæredygtigt fiskeri?

Ja, krill-olien er certificeret af den uafhængige miljøorganisation Friend of the Sea.

Desuden overvåges fangsten af antarktiske krill af den internationale organisation The Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Det sikrer, at der opretholdes en bæredygtig bestand.

Kroppens udnyttelse af næringsstofferne i produkterne

Hvad betyder biotilgængelighed?

Biotilgængelighed betyder optagelighed og tilgængelighed i kroppen. Når vi indtager f.eks. et vitaminprodukt, skal vitaminet optages fra tarmen og ind i kroppen, hvor vitaminet skal være i en form, som er tilgængelig og brugbar for kroppen.

Hvad er fosfolipider?

Fosfolipider er vigtige komponenter i kroppens cellemembraner. Biosym anvender fosfolipider i en række produkter, fordi fosfolipider bidrager til en effektiv udnyttelse af de aktive næringsstoffer.

Hvorfor anvender Biosym aktiverede B-vitaminer?

Biosym anvender de aktiverede B-vitaminer for at sikre en effektiv udnyttelse af disse i kroppen.

Disse aktiverede former kræver ikke omdannelse i kroppen for at kunne blive optaget, som det er tilfældet med mere almindeligt anvendte former.

Er der forskel på optageligeheden af forskellige mineral-præparater?

Optageligheden af forskellige typer mineraler kan variere flere hundrede procent afhængigt af, hvilke stoffer de er bundet til.

Et mineral eller sporstof, som vi kender det i kosttilskud, består af to dele:

1) Et grundstof. Dette er den aktive del, som skal optages fra tarmen og transporteres ind i væv og celler, hvor det indgår som byggeelement i kroppens struktur, f.eks. Calcium i knoglerne, eller aktiverer biokemiske processer, f.eks. Zink, Kobber og Mangan som bestanddele af enzymer og antioxidanter.

2) En såkaldt ligand (af ligare: binde sammen), som grundstoffet er bundet til. Det kan være en ion (et andet grundstof), et molekyle eller en gruppe af stoffer.

Grundstoffet er som sagt den aktive del af mineralet, men liganden er afgørende for biotilgængeligheden, dvs. hvor stor en del af det indtagne mineral kroppen kan optage og udnytte. Jo stærkere binding mellem grundstof og ligand, jo større biotilgængelighed. Som hovedregel skaber simple ligander (uorganiske mineraler) svage bindinger. Det gælder f.eks. oxider (ilt-ligand), klorider (klor-ligand), sulfater (svovl-ligand) og carbonater (kulstof-ligand).
De organiske ligander binder grundstoffet langt stærkere, og som hovedregel vil øget kompleksitet bevirke stærkere binding. Eksempler herpå er gluconater, lactater og citrater, som optages bedre end de uorganiske mineraler.

Betegnelser på etiketter

Hvad er RI?

RI står for Referenceindtag. RI står angivet på Biosyms produkter.

Formålet med referenceindtag er at gøre det lettere at sammenligne indholdet af vitaminer og mineraler i forskellige produkter. Det er f.eks. let at forholde sig til, at et produkt, der indeholder 25 % af referenceindtaget for vitamin C, indeholder mere vitamin C end et produkt, der indeholder 15 % af referenceindtaget for dette vitamin.

Referenceindtag er ikke den mængde vitaminer og mineraler som anbefales om dagen.

Værdierne for referenceindtag er fastsat ud fra en slags gennemsnit af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne personer har. Det gennemsnitlige behov dækker dog over store forskelle, idet behovet er meget forskelligt hos f.eks. mænd og kvinder og hos unge og ældre. Derfor kan man ikke sige, at værdierne er et udtryk for den mængde vitaminer eller mineraler, som anbefales om dagen.

I en overgangspeiode vil man fortsat kunne finde betegnelsen ADT på kosttilskud. ADT er en forkortelse for Anbefalet Daglig Tilførsel, men på trods af navnet, er værdierne ikke udtryk for den mængde vitaminer og mineraler, som anbefales om dagen. For at undgå forvirring omkring betegnelsen ADT, er det besluttet, at ADT skifter navn til referenceindtag, forkortet RI.

Hvad betyder enheden µg?

µg betyder mikrogram og kan også angives mcg.
Et mikrogram er en 1000-del af et milligram, som igen er en 1000-del af et gram.